6 tips om fitter ouder te worden

zorg

Hoe meer je op een dag beweegt, hoe fitter en fijner je je voelt. Ook is bewegen goed voor de lange termijn. Zo neemt de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 35% af. En verminder je de kans op diabetes type 2 met 40%. Maar wat als bewegen niet (meer) zo makkelijk gaat. Goede vraag! Daar helpen we je graag bij.  Op deze pagina zetten we 6 tips voor je op een rij. Gemaakt in samenwerking met beweegcoaches van Vitalogisch.

Blijf fit door beweging

1. Bewegen op een manier die bij je past

Bewegen is soms best lastig te plannen. Gelukkig kan het ook op een simpele manier. Een wandeling tijdens een mooi dag bijvoorbeeld. Misschien is een uur wandelen te veel voor je is, maar lukt 10 minuten wel. Probeer in ieder geval elke dag meerdere keren te bewegen. Kijk vooral wat je wel kan. En doe dat een paar keer per dag. Je kunt beweging goed combineren met je dagelijkse activiteiten. 

2. Alles telt

Naast wandelen of fietsen tellen ook de volgende activiteiten mee:

  • De was ophangen
  • De trap op en af lopen
  • Grasmaaien
  • Klusjes in huis
  • Boodschappen tillen
  • Schoonmaken
  • Spelen met de (klein)kinderen

Elke beweging is winst voor je lichaam. En heeft invloed op je conditie, soepelheid, balans en spierkracht.

3. Moeite met bewegen of bang om te vallen?

Als je goed beweegt, kun je blijven doen wat je graag doet. Naar vrienden gaan of naar je wekelijkse kaartavond. Als je ouder wordt is het juist belangrijk om te blijven bewegen. Dit is goed voor je spierkracht en evenwicht. Heb je moeite met bewegen? Of ben je bang om te vallen? Een cursus valpreventie leert hoe je vallen kunt voorkomen.

4. Samen nog leuker

Dingen samen doen maakt bewegen soms nog leuker. Denk aan samen fietsen, wandelen, jeux-de-boules, bowlen of naar de sportschool. Doe iets waar je blij van wordt. Wat deed je bijvoorbeeld als kind, dat je nu niet meer doet? Welk element daarvan vond je vooral leuk? Heb je met veel plezier in een gezellig team gevoetbald en vond je de wedstrijd in het weekend het leukste? Dan kan darten in een groep misschien wel dezelfde voldoening geven.

5. Lekker aan de slag

Een persoonlijk oefen- en beweegschema voor kracht, mobiliteit, stabiliteit en uithoudingsvermogen kan ervoor zorgen dat je langer fit en onafhankelijk blijft. Dit is altijd maatwerk. Je fysiotherapeut kan dit samen met jou opstellen. Heb je die nog niet, maar ben je wel op zoek? Gebruik onze handige Zorgzoeker. Wil je alvast lekker thuis aan de slag? Gebruik de VGZ Soepel en Sterk Coach app om klachten te voorkomen of te verminderen.

6. Rusten is goud

Je lichaam wordt gezonder, fitter en sterker door meer te bewegen. Vergeet niet om voldoende rust te nemen tijdens en na inspanning, zodat je lijf voldoende herstelt. Gezonde voeding is hierbij ook belangrijk. Zorg in ieder geval voor minimaal 250 gram groente elke dag, twee stuks fruit en voldoende eiwitten. Dit zit in vlees, vis, eieren, zuivel, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen.

Bron

Deel dit bericht